Miten ottaa hyviä luontokuvia?

Monille kuvausharrastusta aloitteleville on haasteena ottaa hyviä luontokuvia vaikka kohteita luonnosta löytyisikin vaikka millä mitalla. Se ei kuitenkaan ole vaikeaa ja näillä seuraavilla vinkeillä sinäkin pystyt parantamaan luontokuviesi tasoa huomattavasti. Lue siis eteenpäin ja ota vinkit alapuolelta talteen.

Luontoa on kuvattu jo pitkään, heti valokuvauksen keksimisen jälkeen. Ihmiset ovat aina pitäneet oman ympäristönsä kuvaamisesta ja luontokuvaaminen tuokin paljon nähtävää ja samalla oppii paljon uutta luonnosta. Luontokuvaaminen alkaa tutuista perusasioista, jotka kannattaa huomioida heti alkuun. Tekniikka, kuvauksen suunnittelu ja luovuus. Luonnossa kannattaa ensimmäisenä hyödyntää valo ja liikkeellä kannattaa olla heti kun aurinko nousee.

Suunnittelun hyöty on se, että silloin aikaa ei kuulu muuhun kuin itse asiaan, jos on tehnyt hyvän suunnitelman ennen kuvausta. Tutki paikkaa, jota aiot kuvata, mieti kohteita ja valon suuntia ja jos mahdollista käy ennen paikan päällä varmistamassa oikea paikka kuvaukselle. Hyvällä suunnitelmalla säästää todella aikaa. Varmista luontokuviin hyvä tuki eli mahdollisuuksien mukaan kannattaa ottaa jalusta mukaan.

Luontokuviin sopiva valaistusta on monenlaista. Pilvien läpi tule valo on hyvin tasaista ja talvella myös lumi tuo mukaan valoa alapuolelta. Vastavalolla on hyvä ottaa kuvia tuuheista kohteista, koska se lisää kontrastia ja dramatiikkaa kuviin. Säällä ei sinänsä ole väliä luontokuvien suhteen ja kaikilla säillä voi kuvata. Kunnon tuiskussa voi saada melko uskomattomia kuvia oikeassa valaistuksessa.

Eläimiä kuvatessa kannattaa miettiä myös vaatetusta. Huomiovärinen vaatetus pelottaa varmasti kaikki eläimet pois lähistöltä, joten kannattaa valita huomiota herättämättömät vaatteet. Tässä asiassa kannattaa ottaa mallia metsästäjistä, jotka osaavat piiloutuva eläimiltä niin, että ne eivät säikäytä. Ota siis yhteyttä metsästäjä kaveriin ja kysy vinkit oikeaan piiloutumiseen. Näillä muutamilla vinkeillä onnistut varmasti paremmin kun lähdet ensimmäistä kertaa luontoon kuvaamaan!