Millainen on funktionaalinen keittiö?

Keittiö on kodin sydän ja siellä vietetään paljon aikaa, syödään yhdessä ja työskennellään ruoanlaiton parissa. Keittiössä työskentelyn täytyy olla helppoa ja tavaroiden pitää olla järjestyksessä. Tekemällä keittiöstä toiminnallisen ja toimivan helpotetaan ja nopeutetaan työskentelyä keittiössä. Tässä artikkelissa on muutama vinkki sinulle, kun lähdet suunnittelemaan itsellesi toimivaa keittiötä.

Järjestys ja kalustaminen

Keittiön kalustamista kannattaa miettiä tilan kautta. Suuressa keittiössä liiallinen suunnittelu ei ole tarpeen mutta täytyy varoa, ettei keittiöön kasata liikaa tavaraa. Pienessä keittiössä täytyy miettiä enemmän kalusteiden kokoa, määrää ja siirrettävyyttä. Saatavilla on myös kalusteita, jotka saa nopeasti kasaan tai pinottua päällekkäin, jos niitä ei käytetä. Tärkeintä on, että keittiössä on tilaa työskennellä ja kaikki kalusteet ovat loogisilla paikoilla sekä tavaroita, joita keittiössä on tarvitaan.

Kalusteiden toimivuus

Uusissa keittiökalusteissa on paljon mahdollisuuksia ja niihin on saatavilla toiminnallisuutta parantavia mekanismeja. Toiminnallisia mekanismeja ovat esimerkiksi liukuovet, laatikostot, kaapit, jotka voi vetää kokonaisuudessaan ulos. Saatavilla on myös karusellikaappeja ja taitto-ovia sekä laatikoiden sisälle asennettavia osittavia järjestelmiä. Kalusteisiin saadaan myös integroitua kodinkoneita tai vaikka television, jos haluaa kokkailun lomassa katsella televisiota.

Materiaalit ja tasot

Keittiön materiaalit yleensä valitaan ensisijaisesti värien ja tyylin mukaan mutta niissä kannattaa ottaa huomioon myös materiaalin ominaisuudet. Yleisimpiä vaihtoehtoja on muun muassa laminaatti ja massiivipuu. Laminaatti on kestävä mutta halvempi ja massiivipuu hieman enemmän huoltoa vaativana kuitenkin todella pitkäaikainen. Erityisistä materiaaleista kiinnostuneet voivat valita esimerkiksi keraamisen tai luonnonkivestä valmistetun tason. Pääasia on, että pinnat pystyy helposti puhdistamaan ja pitämään hygieenisinä.

Ergonomia

Keittiön suunnittelussa kannattaa myös ehdottomasti ottaa huomioon ergonomia. Tasojen korkeudet kannattaa valita siten, että pidempiaikainen työskentely ei rasita. Keittiövälineet ja muut tarpeelliset tavarat pitää olla helposti saatavilla, ilman liikoja kiipeämisiä tai kurotuksia.